Crystal Space
Welcome, Guest. Please login or register.
August 21, 2014, 05:36:08 am

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
9008 Posts in 2046 Topics by 8329 Members
Latest Member: Rachelsantiago
* Home Help Search Login Register
+  Crystal Space
|-+  Crystal Space Development
| |-+  Support
| | |-+  Simple1 segments on target installation
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: Simple1 segments on target installation  (Read 3612 times)
Ian63
Newbie
*
Posts: 7


View Profile
« on: August 04, 2006, 01:40:28 pm »

Hello,

I am trying to get CS to run on a stripped down Linux installation and have made reasonable progress but the simple1 demo segments when I run it.

I see a black window outline being drawn but nothing eslse is displayed.

I rebuilt everything with debug enabled to see if this would give me any more error messages.

Do I have to do anything to get any extra error messages?

Many thanks



./simple1
SCF_ERROR: metadata retrieval error for /media/usb1/cs/rendloop_loader.so: Warning: /media/usb1/cs/rendloop_loader.so has embedded data and .csplugin file, using embedded.

crystalspace.canvas.glx2d:
  Opening GLX2D
  Creating Context
  Video driver GL/X version (direct renderer)
  Visual ID: 0x00000029, 24bit TrueColor
  R8:G8:B8:A0,
  level 0, double buffered

crystalspace.canvas.openglcommon:
  OpenGL renderer: Mesa DRI CLE266 20040923 x86/MMX/SSE (vendor: VIA
  Technology) version 1.2 Mesa 6.2.1
  Using windowed mode at resolution 640x480.
  Pixel format: Color: 24 Alpha: 0 Depth: 24 Stencil: 8 AccumColor: 0
  AccumAlpha: 0 MultiSamples: 0

crystalspace.engine.notify:
  Lightmaps are not up to date (no 'lm_precalc_info' found in cache).
  Recalculation of lightmaps forced.
  Initializing lighting (1 meshes).
  Shining lights (3 lights).
  Time taken: 0.0700 seconds.

crystalspace.pluginmgr.loadplugin:
  could not load plugin 'crystalspace.graphics3d.shader.glcg'

crystalspace.graphics3d.shader.fixed:
  Multitexture units: puny 2
Segmentation fault





Logged
jorrit
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1706


View Profile
« Reply #1 on: August 04, 2006, 01:43:37 pm »

What about the other apps like walktest?

Greetings,
Logged
Ian63
Newbie
*
Posts: 7


View Profile
« Reply #2 on: August 04, 2006, 02:03:12 pm »

Walktest seems to be missing quite a few things but does not segement or actually display anything other than a black screen and a pop up message.

crystalspace.canvas.openglcommon:
  OpenGL renderer: Mesa DRI CLE266 20040923 x86/MMX/SSE (vendor: VIA
  Technology) version 1.2 Mesa 6.2.1
  Using windowed mode at resolution 640x480.
  Pixel format: Color: 24 Alpha: 0 Depth: 24 Stencil: 8 AccumColor: 0
  AccumAlpha: 0 MultiSamples: 0

crystalspace.system:
  Loading map 'flarge'.
DLERROR (/media/usb1/cs/csjngimg.so): libmng.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
SCF_WARNING: factory returned a null instance for crystalspace.graphic.image.io.jng
        if error messages are not self explanatory, recompile CS with CS_DEBUG

crystalspace.pluginmgr.loadplugin:
  could not load plugin 'crystalspace.graphic.image.io.jng'

crystalspace.maploader.parse.image:
  Could not open image file '/lib/stdtex/tree.gif' on VFS!

crystalspace.maploader.parse.texture:
  Could not load texture 'tree', using checkerboard instead
[node:
  world,textures,texture(name=tree)]

crystalspace.maploader.parse.image:
  Could not open image file '/lib/stdtex/oldmetal.jpg' on VFS!

crystalspace.maploader.parse.texture:
  Could not load texture 'oldmetal.gif', using checkerboard instead
[node:
  world,textures,texture(name=oldmetal.gif)]
Logged
jorrit
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1706


View Profile
« Reply #3 on: August 04, 2006, 02:04:35 pm »

It seems like your CS is not completely build ok. What operating system are you using and did you install the needed development packages for libz, libjpeg, libpng, and so on?

Greetings,
Logged
Ian63
Newbie
*
Posts: 7


View Profile
« Reply #4 on: August 04, 2006, 02:12:15 pm »

Having fixed a few of the missing items and it also segements at the end.

Thanks



Load TYPE plugin crystalspace.mesh.object.emit

crystalspace.engine.notify:
  Lightmaps are not up to date (no 'lm_precalc_info' found in cache).
  Recalculation of lightmaps forced.
  Initializing lighting (476 meshes).
  Shining lights (45 lights).
  Time taken: 28.2680 seconds.
  Caching lighting (476 meshes).

crystalspace.system:
  Precaching all things...
  Precaching finished...
Total level load time: 42.664 seconds
  Computing OBBs ...

crystalspace.collisiondetection.opcode:
  OPCODE WARNING: found 6 degenerate faces in model! Collision might report
  wrong results!
  OPCODE WARNING: found 14 degenerate faces in model! Collision might report
  wrong results!

crystalspace.system:
  --------------------------------------

crystalspace.pluginmgr.loadplugin:
  could not load plugin 'crystalspace.graphics3d.shader.glcg'

crystalspace.graphics3d.shader.fixed:
  Multitexture units: puny 2
Segmentation fault
Logged
jorrit
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1706


View Profile
« Reply #5 on: August 04, 2006, 02:13:16 pm »

Tell me everything you know about your system. Operating system, video card, version of compiler, version of CS, ...

Greetings,
Logged
Ian63
Newbie
*
Posts: 7


View Profile
« Reply #6 on: August 07, 2006, 05:15:47 pm »

I am building on a Fedora Core 4 install on a vmware image. I belive I have GCC 4.0.2.

The target has a VIA PM800 chipset and it running a stripped down version of xorg.

Does this help any?
Logged
jorrit
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1706


View Profile
« Reply #7 on: August 07, 2006, 05:22:24 pm »

gcc 4.0.2 can be a problem. Early versions of gcc 4 were known to be very buggy. I think you need 4.0.3 at least to be ok for CS.

Greetings,
Logged
Ian63
Newbie
*
Posts: 7


View Profile
« Reply #8 on: August 08, 2006, 05:02:40 pm »

Everythign runs ok on my FC4 vmware image, well a little slowly but it does not segment.
Logged
Commander
Newbie
*
Posts: 15


View Profile
« Reply #9 on: August 08, 2006, 06:37:57 pm »

You can use the GNU Debugger (gdb) to see where the segmentation fault exactly happens. To do so, call "gdb simple1" and type "run" into the gdb prompt. Now when it crashes and returns to gdb, type "backtrace" or "ba" to see in which place the error happened.
Logged
Ian63
Newbie
*
Posts: 7


View Profile
« Reply #10 on: August 28, 2006, 07:53:57 pm »

My appoligies for the delay, I have been away from my development enviroment.

Here is what I get when I try usign gdb.

Thanks

Starting program: /mnt/remote/ian/cs/simple1
Reading symbols from shared object read from target memory...done.
Loaded system supplied DSO at 0xffffe000
[Thread debugging using libthread_db enabled]
[New Thread -1208731968 (LWP 1394)]
SCF_ERROR: metadata retrieval error for /mnt/remote/ian/cs/rendloop_loader.so: Warning: /mnt/remote/ian/cs/rendloop_loader.so has embedded data and .csplugin file, using embedded.

crystalspace.canvas.glx2d:
  Opening GLX2D
  Creating Context

Program received signal SIGFPE, Arithmetic exception.
[Switching to Thread -1208731968 (LWP 1394)]
0xb7737030 in ?? () from /usr/X11R6/lib/modules/dri/via_dri.so
(gdb) ba
#0  0xb7737030 in ?? () from /usr/X11R6/lib/modules/dri/via_dri.so
#1  0x3f800000 in ?? ()
#2  0x3f800000 in ?? ()
#3  0x3f800000 in ?? ()
#4  0x3f800000 in ?? ()
#5  0x00001d80 in ?? ()
#6  0x00001f80 in ?? ()
#7  0xbf847a68 in ?? ()
#8  0xb7736e57 in ?? () from /usr/X11R6/lib/modules/dri/via_dri.so
#9  0xb7776077 in ?? () from /usr/X11R6/lib/modules/dri/via_dri.so
#10 0xb7736780 in ?? () from /usr/X11R6/lib/modules/dri/via_dri.so
#11 0xbf8478e0 in ?? ()
#12 0xbf847a28 in ?? ()
#13 0xbf847a2c in ?? ()
#14 0x0070b800 in __malloc_initialize_hook () from /lib/libc.so.6
#15 0x00648524 in _int_malloc () from /lib/libc.so.6
Previous frame inner to this frame (corrupt stack?)
(gdb)
Logged
Ian63
Newbie
*
Posts: 7


View Profile
« Reply #11 on: August 28, 2006, 10:26:46 pm »

I was also able to try the same tests on some different target hardware today and they ran ok.

Logged
jorrit
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1706


View Profile
« Reply #12 on: August 29, 2006, 07:15:36 am »

I was also able to try the same tests on some different target hardware today and they ran ok.



From the stacktrace you can see that it crashes in the video driver. So I guess the problem is not in CS.

Greetings,
Logged
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 8.18 seconds with 15 queries.